KONKURRANSE

Støtt oss med DIN grasrotandel

ROVVILTKONKURRANSE 2016-2017

Poenggiving:

  • Rev               10p
  • Mår                8p
  • Mink              4p
  • Grevling        4p
  • Ravn              2p
  • Kråke             2p
  • Skjære           2p
  • Nøtteskrike  2p

Konkurranseperiode:  15.07.2017- 31.03.2018

Siste rapporteringsfrist:  02.04.2018

Rapporteres til:

Kai Ole Lid

 tlf 92880892   eller mail

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

NB!   Bilder godkjennes som dokumentasjon.

 

 

Tidligere vinnere:

Vinnere 2013/14

 

Årets Roviltjeger 2013
Bjørn Skogen
 
Årets Roviltjeger 2013
Arnfinn Haugen



Rødrev.

rev

Reven tilhører hundefamilien.

Hvor: Rødreven er Norges vanligste rovdyr og finnes over det meste av landet, i alle naturtyper. Aller best trives den i områder hvor det finnes både skog og dyrket mark.

Utseende: Rødreven har rødbrun pels. Den har lang hale, og hvit haletipp. Pelsen er finest om vinteren. Da er den glinsende rød.

Unger: Hunnen og hannen holder sammen fra år til år, og de tar seg godt av ungene. Rødreven får 3-8 unger i april-mai. De patter moren i 3-4 uker før de får fast føde. Når høsten kommer kan de fleste ungene klare seg på egen hånd. Da har de lært hvordan de skal gå på jakt for å få seg mat.

Mat: Om kvelden går rødreven ut for å finne mat. Favorittmaten er markmus. Men rødreven er altetende og tar det som finnes - fra bær og avfall til meitemarker, insekter, fugler og harer. Rødreven hører svært bra og lytter seg frem til byttet. Da hopper den til og slår ihjel byttet med forlabbene.

Bolig: Om dagen pleier rødreven å sove i hiet sitt under bakken. Hiet består av flere ganger og rom. Rødreven sørger alltid for å ha flere utganger fra hiet. Noen ganger overtar rødreven gamle grevlinghi, og det hender også at den deler hi med grevlingen.

Jakt: Det er lov å jakte på rødrev over hele landet nesten hele året.
 

Mår.

mar

Måren har gitt navn til mårfamilien.

Hvor: Måren finnes over det meste av landet. Den holder som regel til i tett barskog (se naturtyper). Måren har få fiender, og holder den seg inne i den tette skogen, er den nokså trygg.

Utseende: Måren kan du kjenne igjen på den gulhvite flekken på strupen og brystet. Den er omtrent en halvmeter lang (utenom halen), har korte bein og buskete hale.

Unger: Mårhunnen føder 2-4 unger i april-mai. Ungene er sammen med hunnen hele sommeren og forlater henne ikke før om høsten. Da er de like flinke jegere som moren sin.

Mat: Måren er et rovdyr, og spiser både ekorn, mus og fugler. Til og med så store dyr som harer kan bli tatt av måren. Men måren spiser også insekter, bær, frukt og sopp. Måren bruker først og fremst hørselen og luktesansen sin når den skal finne byttedyr. Derfor jakter den helst om natten.

Bolig: Måren har ofte boligen sin i et hult tre, et tomt ekornreir eller liknende. De kan også bo på bakken i en jordhule.

Jakt: Skuddpremie og pelsjakt førte til sterk nedgang i mår-bestanden rundt 1900-tallet. Måren ble fredet i 1930. Nå er det lov å drive jakt på mår over det meste av landet i november-mars.